Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving
Review Logo8,9 @ Kiyoh
Webshop KeurmerkWijnproeverij op locatie
0
0
Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving

Door Frank Weijers, 21 februari 2025

Wijnreis naar Quinta do Crasto in Portugal

Ga je met ons mee op wijnreis naar Portugal? We gingen midden in de Douro naar het beroemde Quinta do Crasto. Een wijnhuis op een bijzonder mooie plek wat jaren lang in de top 10 staat van "World's Best Vineyards". Uiteraard sloten we ons bezoek af met een bijzondere wijnproeverij die ook jij thuis met ons kunt meebeleven. We nemen je graag mee op wijnreis!

Met de trein naar Quinta do Crasto.

Vanuit Porto vertrekt er een paar keer per dag een klassieke trein naar Pinhão, het hart van de Douro. Ga meteen aan de rechterkant zitten, dan heb je het mooiste uitzicht over de rivier en de wijngaarden, die na een uurtje rijden in beeld komen. Dat is overigens een leuk tafereel: zodra de wijngaarden in zicht komen, staan de toeristen op en gaan tekeer met hun mobieltje. Geef ze eens ongelijk. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal.

Station Ferrão.

Na ruim 2 uur met de trein kwamen we aan op station Ferrão. Een klein station waar werkelijk niemand anders was. Daar werden we opgehaald door een medewerker van Quinta do Crasto. Per klassieke Bedford pick-up truck reden we bergopwaarts naar de Quinta. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Tevens een goed zicht op de wijngaarden van Quinta do Crasto.

Aankomst bij Quinta do Crasto.

Slechts 5 minuten duurt het leuke ritje met de Bedford naar de Quinta. Jammer, want het was heerlijk zo achterin met het zonnetje en de wind door je haren.

Bij binnenkomst door de poorten valt direct op hoe groen en verzorgd het is. De rozen waren al prachtig in bloei. Aan de linkerkant op de foto is ons verblijf voor de komende dagen. Na aankomst tijd voor een lunch met een geweldig uitzicht!

World's Best Vineyards.

Al jaren lang staat Quinta do Crasto in de lijst van de beste en mooiste wijnhuizen ter wereld! Een jaarlijks terugkerend event waar de top 100 bekend gemaakt wordt. In 2022 stond Quinta do Crasto op plek 8!

Meer informatie over deze verkiezingen en andere wijnhuizen in de lijst: www.worldsbestvineyards.com

Bezoek aan de wijnkelder.

De volgende ochtend krijgen we een uitgebreide rondleiding. We beginnen in de kelder waar de rijpe druiven binnenkomen en waar het vinificatieproces start. Op Quinta do Crasto zijn er drie granieten lagares (betonnen bakken waar de druiven geperst worden) met verschillende capaciteiten. De grootste kan tot negen ton druiven bevatten.

Elk granieten lagar heeft een enorme capaciteit. Om wijnen te produceren, is het echter niet nodig om ze volledig te vullen. Aangezien elk perceel wijnstokken wordt geoogst, gefermenteerd en afzonderlijk tot wijn wordt gemaakt, mag een lagar niet meer dan een of twee handhoogte druiven worden gevuld voordat ze worden getrapt en het sap wordt gefermenteerd onder begeleiding van de wijnmakers. Deze vele verschillende beslissingen worden dagelijks tijdens de oogst genomen in overeenstemming met de context en de wijnbereidingsomstandigheden. Pas aan het einde van het proces stelt het wijnbereidingsteam de uiteindelijke blend van elke wijn samen na een zorgvuldige evaluatie van de resultaten van de druiven van elk perceel met wijnstokken.

De laatste druiven die op Quinta do Crasto worden geoogst, zijn bestemd voor de productie van portwijn. Ze zijn zoeter en meer geconcentreerd. De druiven worden vier dagen in de drie lagares bewaard. De wijnmakerij is uitgerust met automatische trapmechanismen die de bewegingen van de menselijke voet kunnen nabootsen. Voor zijn Portwijnen kiest Quinta do Crasto er echter voor om de traditie van het te voet betreden van de druiven in stand te houden. Dit komt door het verschil tussen het betreden van de robot en dat van de menselijke voet. Bij de mechanische optie bestaat het risico dat de pitten breken, waardoor de wijn onnodig scherp wordt. Voettrappen daarentegen vermijdt dat risico.

Opslag in RVS tanks.

Wanneer de wijn klaar is volgt rust en ontwikkeling in RVS tanks. De witte-, rosé- en rode wijnen worden in onderstaande tanks opgeslagen. Wijnen die bestemd zijn voor houtrijping zullen vervolgens overgepompt worden naar eiken vaten. Onderstaande hypermoderne tanks hebben een automatisch mechanisme dat de wijn met schillen steeds opnieuw kan onderdompelen om de aroma's te verrijken.

Rijping in eikenhouten vaten.

Hier liggen 85% Franse eiken en 15% Amerikaanse eiken vaten. Elk vat heeft een inhoud van 225 liter en wordt slechts twee keer gebruikt. Later wordt het gerecycled of verkocht aan kleinere wijnproducenten. Elk jaar investeert Quinta do Crasto zo'n 300.000 euro in zo'n vierhonderd nieuwe houten vaten.

Quinta do Crasto rijpt zijn wijnen gedurende periodes variërend van 6 maanden, zoals Crasto Superior wit tot 20 maanden zoals het geval is met de Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa. Kortom, de Barrel Cellar op Quinta do Crasto heeft alles wat nodig is om te voldoen aan de kwaliteitsborging en productieve behoeften van het wijnbereidingsteam.

Tijd om te proeven.

Na een prachtige rondleiding gingen we de wijnen proeven met een prachtig uitzicht op de Douro rivier. 

De wijnen zijn stuk voor stuk typisch voor de Douro en van hog kwaliteit met onze favoriet de Reserva Vinha Velhas! Deze wijn is een blend van tot wel 25 druivenrassen gemaakt van wijnstokken van 70 jaar oud. De wijn rijpt vervolgens 18 maanden op eikenhout. Subliem!

De complete reis en wijnproeverij hebben we gefilmd! Kijk hier naar een korte impressie. Wil je de wijnen ook proeven? Check dan snel onze speciale box met dezelfde wijnen en beleef de wijnreis mee met ons. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »